Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Știri și Evenimente

100 de ani de eroism la Mărăști

Turismul rural, ca si componenta a turismului în ansamblu, este un sub-sector cu potential deosebit de dezvoltare, reprezentând astfel o alternativa ocupationala pentru forta de munca rurala, o modalitate de diversificare a activitatilor economice din mediul rural si un factor de stabilizare a populatiei rurale. Dezvoltarea acestuia poate contribui la atenuarea dezechilibrelor aparute între diverse zone, din judet. Peisajul natural al zonei TARA VRANCEI, dar si incarcatura istorica a teritoriului amintit mai sus ofera posibilitati excelente pentru practicarea turismului rural,
aspect ce permite recreerea în decorul mediului rural, experimentarea unor activitati inedite, participarea la diverse evenimente reprezentative sau vizitarea unor puncte de atractie care nu sunt disponibile în zonele urbane.
Proiectul „100 de ani de eroism la Marasti” este un prim pas spre promovarea unui patrimoniu cultural si istoric de exceptie. Este vorba de ansamblul Mausoleului Marasti dedicat eroilor de la Marasti, dar si de ctitoriile realizate cu sprijinul Casei Regale in localitate – școala, biserică, locuințe, uzină de apă etc. In cele ce urmeaza vom puncta valoarea istorica si culturala a acestui proiect cu atat mai mult cu cat, in 2014, se implinesc 100 de ani de la inceperea Primului Razboi Mondial si toata Europa pregateste evenimente prin care comemoreaza acest moment important. Prima Conflagratie mondiala, un razboi fara precedent, a cuprins 33 de state de pe cinci continente, cu peste un miliard de locuitori si a durat 52 de luni. Ea avea sa produca mutatii fundamentale in configuratia geopolitica a lumii, in viata natiunilor, in gandirea si actiunea oamenilor. Europa, in 1914, avea 23 de state din care 20 erau monarhii constitutionale sau autocrate (Rusia) si numai trei erau republici (printre care Franta). Trei mari imperii acopereau cea mai mare parte a continentului: doua imperii multinationale, adevarate inchisori ale popoarelor – tarist si austro-ungar; iar Reich-ul german, fondat la 1871, detinea o suprematie politico-militara, pe care o dorea extinsa la scara planetei. Pe fondul unui pericol de destabilizare generala pe continent si a unei accelerate curse a inarmarilor, in vara anului 1914, gruparea Puterilor Centrale s-a pronuntat pentru o reglementare radicala si violenta a raportului de forte in Balcani, in Europa si pe glob. La 28 iulie 1914 a izbucnit primul razboi mondial intre cele doua mari coalitii militare: Tripla Alianta, in frunte cu Germania si Austro-Ungaria, si Antanta, in frunte cu Anglia, Franta si Rusia. El a fost dezlantuit de catre puterile imperialiste pentru impartirea lumii in sfere de influenta, acaparare de colonii si teritorii straine.

Declansarea primului razboi mondial a pus in fata poporului roman o problema de insemnatate covarsitoare pentru insasi soarta natiunii. Justetea aspiratiilor nationale ale poporului roman, in numele carora el avea sa participe, incepand din vara anului 1916, la o temerara angajare militara, contrasta fundamental cu caracterul nedrept, imperialist al razboiului dus de marile puteri. Romania, prin hotararea Consiliului de Coroana de la Sinaia, din 21 iulie /3 august 1914 se declara neutra, o neutralitate armata, sub forma „espectativei cu apararea frontierelor”, in pofida insistentei regelui Carol I, sustinut de liderul conservator P. P. Carp, ca Romania sa se alature Puterilor Centrale, potrivit tratatului special de alianta din 1883.
Batalia de la Marasti a fost decisiva pentru soarta Primului Razboi Mondial. Dupa o intensa pregatire de artilerie, care a durat doua zile, in dimineata de 11 iulie 1917, la ora 4, trupele Armatei 2 romane au declansat ofensiva impotriva pozitiilor germane si austro-ungare din sectorul Marasti. Lovitura principala a Armatei 2 romane a fost data cu Corpul 2 armata care reuseste, printr-un vijelios atac al infanteristilor sai, sa rupa prima pozitie de aparare a inamicului, obligandu- 1 sa se retraga la, sud-vest de raul Susita. Deosebit de crancene au fost luptele duse de ostasii din regimentele 2 vanatori si 4 infanterie pentru zdrobirea rezistentelor inamice de pe dealul Marasti, puternic organizat pentru defensiva. Batalia de la Marasti s-a incheiat cu o biruinta stralucita a trupelor romane.

Actiunea noastra ofensiva, purtata timp de noua zile cu o neasemuita energie a obligat comandamentele german si austro-ungar sa renunte la planul de campanie initial si sa efectueze importante deplasari de forte spre zonele periclitate prin ruperea frontului. Bilantul bataliei de la Marasti a fost deosebit de bogat Batalia de la Marasti ramane ca un episod stralucit al luptelor din vara anului 1917, o dovada graitoare a cresterii capacitatii militare a cadrelor de comanda ca si a elanului si vitejiei soldatului roman. Acest prim examen la care au fost supuse trupele noastre clupa reorganizarea lor a fost trecut cu succes. O contributie notabila la victoria de la Marasti a adus-o populatia civila din zona luptelor, care a furnizat trupelor informatii despre inamic si le-a calauzit pe poteci de munte necunoscute de dusman pentru a cadea prin surprindere in flancul si spatele pozitiilor acestuia
Iata o motivatie importanta pentru care acest proiect merita sa fie implementat, rezultatele acestuia fiind cuantificate in formarea si dezvoltarea unei personalitati capabile sa evalueze corect faptele istorice, eroismul inaintasilor si nu in ultimul rand formarea unor valori civice autentice,patriotism, respect pentru eroi, implicare civica, formarea valorilor morale si etice atat de necesare societatii in care traim.

„Pe aici nu se trece”

Maratonul Istoric „ Pe aici nu se trece„ a ajuns la a treia editie si include 3 probe: Supermaraton, Maraton si Semimaraton. Vom aduce un omagiu eroilor neamului printr-o alergare, acoperind aproape intreaga linie a frontului din anul 1917:

1. Marasesti – Marasti (46)km
2. Soveja – Marasti (42 km)
3. Semimaraton: Monumentul Ecaterinei Teodoroiu Straoane – Marasti.

Concurentii din cele 3 probe se vor intalni marti, 6 august 2013 – in fata mausoleului de la Marasti, unde vor fi asteptati de cei mai ospitalieri romani din Romania. O competitie numita “Pe aici nu se trece”. Marasti- Marasesti – Oituz – 96 de ani de la eroicele lupte, intr-un triunghi de foc si de sange, ale Armatei Romane.

Acest maraton este o continuare a ciclului de maratoane istorice, “Din dragoste pentru Romania si Istoria ei”, organizate de maratonistii din Romania intre anii 2011-2013.

Startul in cursa de 46 de km va fi dat din fata Mausoleului de la Marasesti.
Startul in cursa de maraton va fi dat din fata Mausoleului de la Soveja, iar in proba de semimaraton va fi dat din fata Monumentului Sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu din Straoane.Sosirea va fi in fata Mausoleului de la Marasti.

Maratonul internațional „Pe aici nu se trece”

În data de 6 august 2012 va fi organizată cea de-a doua ediţie a maratonului internaţional ”Pe aici nu se trece”, organizat de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii în parteneriat cu Ro Club Maraton, Direcţia pentru Sport şi Tineret Vrancea şi sprijiniţi de Primăria comunei Răcoasa. Maratonul va începe la orele 6.00, startul având loc din faţa Mausoleului Eroilor de la Mărăşti şi urmând traseul prin Răcoasa, Varniţa, Muncelu, Străoane, Crucea de Sus, Panciu, Satu Nou, Cimitirul German, Tişiţa, Mărăşeşti. Mai mullte detalii gasiţi AICI.

Sari la conținut